Planering av byggprojekt lönar sig alltid!

Att de stora bygg- och infrastrukturprojekten har professionella och detaljerade tid- och resursplaner är en självklarhet och planeringsverktyget är i detta sammanhang ett viktigt hjälpmedel för att styra projekten i mål.

På mindre projekt läggs dock ofta betydligt mindre energi på planering vilket leder till negativa konsekvenser under genomförandet. Några timmars extra planering av byggprojekt i ett tidigt skede har du igen mångdubbelt när projektet väl är igång.

Häng med nedan så tittar vi på ett gäng argument varför man bör lägga ned mer fokus på sin planering av byggprojekt – även på de något mindre projekten.

Visualisering av projektet

Det viktigaste är inte planen i sig utan den process som startas i hjärnan när du sätter dig och börjar skissa en tidplan över ett projekts alla aktiviteter.

När allt ska ned i en plan tvingas du nämligen att steg för steg visualisera byggets genomförande och under den processen kommer det garanterat att dyka upp både frågetecken och insikter över kritiska arbetsmoment och frågeställningar kring maskiner, transporthjälpmedel och materialleveranser.

Insikterna har du nytta av omgående vid din planering av byggprojektet, och frågetecknen hamnar på att-göra-listan redan nu i stället för att dyka upp som en överraskning mitt i projektet.

Alla som någon gång ansvarat för ett byggprojekt kan skriva under på att problem som har identifierats och hanterats i tidiga skeden är värda sin vikt i guld. Att drabbas av insikten när två irriterade rörmokare står och trampar på tröskeln och undrar hur de ska komma vidare är allt annat än önskvärt.

Resurser, inköp och maskiner ska också planeras

Huvudtidplanens aktiviteter i kombination med kalkylerade tider talar om hur mycket personella resurser som måste finnas på plats under projektets löptid.

Men inte bara det – utifrån huvudtidplanen får vi också en god bild över inköps-/leveransplan och maskinplan. Ger du dig tid att planera och genomföra inköpen i lugn och ro slipper du dyra panikköp och får samtidigt en möjlighet att optimera leveranser och logistik.

Samma sak gäller maskiner och materiel, ju tidigare man har maskinlistan och motsvarande tidplan klar desto bättre. Både inköps-/leveransplan och maskinplan gör sig bra i ett Gantt-schema då det ger en väldigt snabb och bra överblick över kommande leveranser och maskiner/utrustning som är på ingång.

Sammantaget är de olika planerna också ett ovärderligt hjälpmedel vid arbetsberedning och annan genomgång med personal.

En professionell tidplan signalerar ordning och reda

Utöver de rent praktiska fördelarna med väl genomarbetade tidplaner skickar de också budskapet: ”På detta projekt gäller ordning och reda”, vilket ger tydliga signaler till både UE och beställare. I  förlängningen främjar en noggrann planering av byggprojektet styrningen av UE, men bygger samtidigt varumärke hos beställaren där du framstår som en strukturerad byggare.

Ska man dela tidplanerna externt är det överlägset att använda ett molnbaserat tidplaneringsverktyg då du enkelt kan dela en länk och därmed slippa arbetet med att spara och mejla pdf:er. Samtidigt vet du att alla aktörer alltid har tillgång den senaste versionen av tidplanen i realtid. Och för den som vill kunna skriva ut tidsplanen ska det vara enkelt att skriva ut i olika pappersstorlekar med några få klick.

Next Planning – Sätt din planering av byggprojekt i fokus

Next erbjuder byggbranschens snabbaste och smidigaste planeringsverktyg för planering av byggprojekt. Drömmen vore om alla digitala verktyg vore så enkla att man både kan starta, testa och komma igång på egen hand. När det gäller Next Planning är det precis så.

  • Kraftfullt molnbaserat verktyg för både tids- och resursplanering.
  • Molntjänst gör det enkelt att dela tidsplanen med UE och beställare.
  • Stödjer utskrifter i alla format, A0 till A4.

Registrera dig nu för en kostnadsfri 30 dagars provtid på Next Planning.

Läs vad våra kunder säger

Upptäck hur Next revolutionerar din projektledning – läs våra vittnesmål och dra nytta av fördelarna med Next.

Mycket av informationen var i huvudet – Så fick JKN ordning på alla papper!

Torpheimer group

Claes Tonström, Senior consultant for the Torpheimer group

Next Field hjälper JM Norge att snabbare hantera avvikelser

Hur FK Group sparar tid och ändå skapar den bästa kvalitetsdokumentationen

Next Project överst på listan när Stockholm Luftkompetens valde projektverktyg

Så fick Sandbäckens mer tid och mindre administration

Struktur och ordning för Lindstams Bygg med nytt projektverktyg anpassat för bygg

Vårt team finns här för att hjälpa dig

Boka en demo med en av våra experter och låt oss visa dig hur dig Next kan hjälpa ditt företag