Bästa apparna för byggbranschen

Nu för tiden finns det appar för det mesta. Byggbranschen är inget undantag – tvärtom! Det finns smarta appar som gör arbetsplatsen eller byggföretaget en mer effektiv och trevlig plats att jobba på. Tack vare att mobiltelefonerna numera har liknande kapacitet som en liten dator är möjligheterna nästan obegränsade för vad man kan göra.

Här är de bästa apparna för byggbranschen 2020:

NEXT Mobile + Project

NEXT Mobile är en mobilapp som gör det lätt att återrapportera direkt från fältet. Dessutom går det att komma åt alla projektfiler direkt i mobilen. Mobilappen är ihopkopplad med den molnbaserade tjänsten NEXT Project. Det gör att återrapporteringen från fältet automatiskt integreras med lönesystem och bokföring. NEXT-ekosystemet är helt skalbart. Därmed passar det lika bra för små företag med bara en handfull anställda som för byggföretag med en omsättning på flera miljarder. Läs mer om NEXT Project.

NEXT Mobile + Small Business

NEXT Mobile finns även tillsammans med en annan molntjänst som heter NEXT Small Business. Som namnet antyder handlar det om en app som utvecklats speciellt för det lilla företaget. Med NEXT Small Business finns personlig timrapportering med timmar, plock från lager eller bilen, resor och maskinanvändning. Allt direkt i mobilen. När företaget växer är det bara att byta upp till det större paketet NEXT Project. Smart!
Läs mer om NEXT Small Business.

SMHI Byggväder

De flesta är nyfikna på vädret. För byggbranschen är det extra viktigt att veta hur vädret blir. Därför har SMHI tagit fram en specialapp för bygg- och anläggningsbranschen. Här hittar du en detaljerad tiodygnsprognos, officiella varningar, möjlighet att välja ort utifrån position eller sök samt möjlighet att spara favoritort. Appen är inkörsport till prenumerationstjänsten Bygg och Anläggningsväder. Använder du den får du textprognoser, inklusive prognoser för när det är lämpligt att utföra vissa arbetsmoment. Minst sagt användbart! När tjänsten är aktiverad finns även radarbilder, meteoalarm, prognoskartor och satellitbilder i appen.

GVK Säkra Våtrum

GVKs branschregler Säkra Våtrum finns som app. Egentligen handlar det om något så enkelt som att alla GVKs regler för hur man gör för att bygga våtrum finns samlade i mobilen. Det är inte så tokigt. När man är ute i fält kan appen vara till hjälp i diskussion med beställare. Dessutom är det praktiskt om försäkringsbolag och beställare vill jämföra det utförda arbetet med branschreglerna. Tack vare appen går det lätt att dela med sig av illustrationer och artiklar. En hantverkare som endast behöver titta på en del av branschreglerna i det dagliga arbetet kan lätt lägga in bokmärken eller sätta ihop en egen handbok.

Leica DISTO Plan

Leica DISTO Plan är en praktisk app som används tillsammans med avståndsmätaren från samma tillverkare. Appen är minst sagt intuitiv. Det är lekande lätt att skissa upp en planritning direkt i mobilen. Därefter går den till och med att visa som 3D. En annan funktion gör det möjligt att mäta fasader, gavlar, dörrar och fönster. Med export till CAD, JPG och PDF blir appen fulländad.

Säker Vatten

Appen Säker Vatten finns till för att auktoriserade montörer lätt ska kunna skapa intyg på utfört arbete. När du är ute i fält matar du bara in info kring objektet och tar bilder med mobilens kamera. Därefter anger du den typ av arbete som du utfört. Sedan skickar appen intyget till företaget. Vill du kan kunden också få en kopia på intyget.

Dropbox

Nu är förstås Dropbox ingen skräddarsydd byggapp men denna app kan vara mycket användbar också inom byggbranschen. Dropbox är ett program som gör det lätt att dela mappar på mobilen och datorn. Är ni flera användare i ett team kan ni ta del av varandras information. Det är perfekt för lite enklare situationer då ni på ett snabbt sätt vill kunna dela exempelvis foton eller filmer från byggarbetsplatsen. För fakturor och offerter är det dock smartare att använda en specialiserad app som exempelvis NEXT Mobile / Project.

Bygga Ute

Svenska Träskyddsföreningen har en app som heter Bygga Ute. Ska du bygga en veranda, brygga eller en altan bjuder appen på många tips. I appen ser du vilket virke som passar bäst, hur mycket trallvirke, regelvirke, skruv och träolja som du behöver köpa hem. Därefter e-mailar appen dig materiallistan så att du lätt kan göra dina inköp. Kanske är appen i första hand gjord för hobbysnickaren men proffsbyggaren kan också ha nytta av den. Vill du lätt kunna räkna ut materialåtgång på plats kommer du att gilla Bygga Ute!

Första hjälpen

Varje byggarbetsplats ska ha självklart ha ett bra första hjälpen kit. Om olyckan är framme och någon behöver hjälp är det ofta inte utrustningen som brister utan kunskapen. I en stressad situation är det lätt att glömma eller bli handlingsförlamad. Då kan Svenska Rödakorsets app komma till hands. Har någon drabbats av blödning, benbrott, astmaanfall eller något annat? Med ett par knapptryck får du snabbt fram relevant och lättförståelig information om hur du ska göra i varje läge. Enkelhet och tydlighet är nyckelord. Svenska Rödakorsets app kan verkligen rädda liv på byggarbetsplatsen – eller var som helst egentligen.

Construction Simulator

Slutligen kan vi tipsa om en spelapp. När arbetsdagen är slut är det dags att koppla av. Vad är då bättre än att slå sig ner i soffan och köra igång byggsimulatorn? Construction Simulator är en gratis byggsimulator för mobilen. Du leder ditt eget byggföretag och får över 70 olika uppdrag att utföra. Här får du prova att asfaltera vägar, bygga bostadsområden, reparera broar och mycket mer! Snygg grafik med verklighetstrogna maskiner och utrustning precis som i ett verkligt byggföretag gör att spelet blir riktigt roligt. I version 2 är det fokus på USA men i 3:an får du hugga tag i projekt någonstans i Tyskland.

VAD KAN NEXT GÖRA FÖR DIG?

Ta kontakt med våra experter

LÄS MER & BOKA

Skräddarsydd för byggbranschen

Upptäck hur Next revolutionerar din projektledning – läs våra referenser och ta del av fördelarna med Next.

Aerial view industrial outdoor storage

Mycket av informationen var i huvudet – Så fick JKN ordning på alla papper!

Torpheimer group

JKN ville ta ett helhetsgrepp på sin administration och samla allt på ett ställe. Företaget behövde en digital hantering som de kunde använda både inne på kontoret, på datorn och ute i fält på mobilen eller på en padda.

Next Field hjälper JM Norge att snabbare hantera avvikelser

I hjärtat av Oppegård kommun, söder om Oslo, växer ett nytt kvarter fram på Myrvoll station, där JM leder uppförandet av 480 lägenheter och 150 radhus fram till 2024. I detta omfattande projekt har Huseyin Yarar, projektingenjör hos JM, revolutionerat säkerhets- och kvalitetsarbetet med hjälp av Next Field

Interior construction site view

Hur FK Group sparar tid och ändå skapar den bästa kvalitetsdokumentationen

Kvalitetssäkringsdokumentation spelar en viktig roll i en byggorganisations dagliga verksamhet. Genom att minska antalet överflödiga och tidskrävande administrativa uppgifter och effektivisera processer kan organisationer fokusera på sina kunder, medarbetare och projekt – inte på tidskrävande administration.

Man using laptop seriously

Next Project överst på listan när Stockholm Luftkompetens valde projektverktyg

När Stockholm Luftkompetens ville hitta ett nytt och bättre projektverktyg för byggbranschen vände de sig till sitt nätverk. En VD på ett liknande bolag hade lägligt nog satt en resurs på att utvärdera olika projekthanteringssystem och Stockholm Luftkompetens tog hjälp av deras kunskap – där valet föll på Next Project.

Workers consulting laptop at site

Så fick Sandbäckens mer tid och mindre administration

Mer tid stod på önskelistan när Sandbäckens började se sig om efter ett nytt projekthanteringsverktyg. Även om det tidigare systemet fungerat, behövde medarbetarnas vardag förenklas ytterligare för att kunna lägga tiden där den bäst behövdes. Sandbäckens använder numera sina timmar på ett mycket smidigare sätt.

Lindstams Bygg company logo

Struktur och ordning för Lindstams Bygg med nytt projektverktyg anpassat för bygg

Sedan Lindstams Bygg började använda Next Project som projektverktyg för tre och ett halvt år sedan har struktur och ordning blivit vardag. Att kunna samla all återrapportering och information på ett och samma ställe har verkligen gjort skillnad.

Vårt team finns här för att hjälpa dig

Boka en demo med en av våra experter och låt oss visa dig hur dig Next kan hjälpa ditt företag