Första steget i en digitaliseringsresa -fånga data på plats varje dag

Idag finns en uppsjö av digitala verktyg tillgängliga på marknaden med syfte att förenkla och spara tid för byggföretagare. Tid som i stället för att gå åt till administration kan läggas på kunder, till att vidareutveckla företaget eller till att helt enkelt skapa mer balans i livet.

Bland Next One Technologys, Nexts, nära 3500 kunder finns byggföretagare på alla nivåer av mognadsgrad. Vissa har precis startat sin digitala resa med tidrapportering och fakturering. Andra är skickliga digitala systemanvändare och utnyttjar sin data proaktivt i verksamhetsstyrning och projektplanering. Vår egen erfarenhet, genom att följa våra kunders utveckling, visar på en utvecklingslinje bland flertalet byggföretagare i tre steg: hämta in data, dokumentera samt styra och planera.

Här kommer vi presentera det första steget i byggföretagarens digitaliseringsresa som bygger på vår nyligen släppta branschundersökning. Det handlar om hur man med hjälp av data får en överblick över sina projekt i realtid. Robert Marcusson på Marcusson Entreprenadteknik AB berättar också om hur dom arbetar med sina digitala verktyg idag.

Byggarbetare som står vid en byggställning

Få styrning i byggprojekten

För att påbörja eller vidareutveckla sin digitalisering behöver man skapa kontroll och en översikt i projekten. Genom att samla in data som i sin tur blir bra beslutsunderlag skapar man styrning. Visar procentsatsEn majoritet av de tillfrågade i vår branschundersökning såg att de får in både mer och mer relevanta data tack vare digitala verktyg, och möjlighet att i nästa steg förbättra dokumentation och fånga in ändrings-, tilläggs- eller avgående arbeten, dvs ÄTA-arbeten.

I en digital värld sker all återrapportering från fältet via mobila enheter. När leverantörsfakturor sedan godkänns och konteras digitalt försvinner de enorma pappershögarna på skrivbordet sakta men säkert. 200 av 260 personer i vår undersökning instämde i hög grad i att man med hjälp av digitala verktyg känner att man kan fokusera mer på det dagliga arbetet. En majoritet instämde också i hög grad vad gäller påståendet att digitala hjälpmedel gav dem en bättre övergripande kontroll på dokumentation och att de kunde hantera fler projekt än tidigare. Genom att samla in mer data och framför allt strukturerad data så finns möjlighet att skapa underlag för bra affärsbeslut, som i nästa steg maximerar affärsnyttan. Ett sådant arbetssätt verkar ännu inte vara helt etablerat bland de tillfrågade respondenterna, men flera ser att möjligheten finns där i framtiden.

Marcussons Entreprenadteknik AB berättar

Robert Marcusson

Entreprenadchef, Marcussons Entreprenadteknik AB

Marcusson Entreprenadteknik har vuxit snabbt, en tillväxt som de inte hade kunnat hantera om de inte haft de verktyg som de har idag, med dem har de fortfarande kontroll över situationen. Robert Marcusson, entreprenadchef, berättar att det enda som finns på hans skrivbord nu för tiden är fyra skärmar och ett tangentbord.

–Det finns inget behov för pappershögar, vilket är en enorm skillnad. En annan viktig fördel är att jag kan göra det här jobbet när jag vill och vart jag vill. Nu tar det mig en timme att attestera tider och följa upp debiteringsgraden så den blir korrekt. Förut hade detta tagit mig flera timmar, berättar Robert.

Han berättar att de har ett gäng ramavtal som kräver att de levererar fakturaspecifikationer med verifierade underlag och det går blixtsnabbt att få fram tack vare Next. Det är lätt att skapa en slutfaktura där man får med sig alla kostnader så man kan presentera det för kunden. Det underlättar massor. Det finns så många olika sätt att skapa fakturor på, vilket gör det väldigt specialanpassat. Startsträckan som du kommer uppleva när du använder exempelvis Next blir därför lite längre, men det är verkligen värt det i slutändan när du har lärt dig systemet berättar han.

–När jag kommer hem på kvällarna är jag en mer avslappnad individ. Jag skulle till och med kunna sträcka mig så långt som att säga att jag är en bättre människa, en mer närvarande förälder, som inte behöver tänka på massa jobbrelaterade saker eller sitta kvar till klockan nio på kvällen och arbeta, avslutar han.

Behöver du komma vidare i din digitalisering?

Behöver du komma vidare i din digitalisering? Kanske sköter ni er tidrapportering, bokföring och lönehantering digitalt saknar ett system för att effektivisera fler delar? Boka en demo av Next Project för att se vad vårt system kan göra för er verksamhet.

Läs vad våra kunder säger

Upptäck hur Next revolutionerar din projektledning – läs våra vittnesmål och dra nytta av fördelarna med Next.

Mycket av informationen var i huvudet – Så fick JKN ordning på alla papper!

Torpheimer group

Claes Tonström, Senior consultant for the Torpheimer group

Next Field hjälper JM Norge att snabbare hantera avvikelser

Hur FK Group sparar tid och ändå skapar den bästa kvalitetsdokumentationen

Next Project överst på listan när Stockholm Luftkompetens valde projektverktyg

Så fick Sandbäckens mer tid och mindre administration

Struktur och ordning för Lindstams Bygg med nytt projektverktyg anpassat för bygg

Vårt team finns här för att hjälpa dig

Boka en demo med en av våra experter och låt oss visa dig hur dig Next kan hjälpa ditt företag