10 viktiga tekniktrender som påverkar byggbranschen

Det är officiellt: Vi lever i framtiden. Varje dag kommer ny teknik som ger många branscher möjlighet att göra saker de alltid drömt om.

Även inom byggbranschen är flera av dessa tekniska innovationerna i full gång – allt från appar som låter arbetare på fältet och på kontoret utbyta projektdata i realtid – till betong som reparerar sig själv.

En stor del av tekniken är redan i bruk bland entreprenörer, projektledare och byggnadsarbetare, medan andra koncept fortfarande är på forskningsstadiet. En sak är säker: Alla dessa innovationer är på väg till en byggarbetsplats nära dig, och de kommer att revolutionera ditt sätt att tänka, projektera och bygga.

10 tekniktrender som påverkar byggbranschen

Låt oss ta en närmare titt på några av de mest intressanta tekniktrenderna som påverkar byggbranschen.

#1. Bärbar teknologi

När du föreställer dig teknik med en touch av science fiction dyker så kallade wearables upp på näthinnan – bärbar teknologi. Det finns tre huvudtyper av wearables som kommer in i byggbranschen:

Visuellt: Den här typen av wearables kommer som smarta glasögon eller smarta visir och tar bilder handsfree av byggarbetsplats, utrustning etc. Bilderna skickas direkt till den som ska besiktiga, godkänna eller ge en uppskattning.

Exoskelett: Den här typen av wearables är mer av ett slags skelett, eller mekanisk kroppsdräkt. Det gör arbetaren fysiskt starkare, mer uthållig och kan prestera mer (föreställ dig Sigourney Weavers kroppsburna gaffeltruck i filmen Aliens). Denna innovation ligger några år bort.

Sensoriskt: Föreställ dig smartare versioner av de arbetskläder som används i byggbranschen dagligen, såsom västar, skyltar och arbetshjälmar. Dessa kommer att kunna skicka information från arbetaren i fält, förutom att meddela vid akut behov av hjälp om olyckan är framme.

#2. Integration mot molnet

Entreprenörer, projektledare och fältpersonal går alltmer över till molnbaserad datoranvändning. Integrerad mobilteknik gör att de kan kommunicera med varandra i realtid direkt i alla dokument, beställningar, uppskattningar, godkännanden och projektdata – var som helst, utan något annat än en smartphone eller surfplatta till hands.

Molnbaserade visuella verktyg som Next Field gör hela processen med att genomföra säker jobbanalys enklare. Det snabbar på arbetet med avvikelser och uppgifter, minskar kostnaderna och skapar ett ökat engagemang. Varje enskild arbetare i teamet ser dagens sysslor och vet var han eller hon ska jobba hela tiden. Molnbaserade lösningar gör att all nödvändig dokumentation går att nå direkt.

#3. Avancerade material

Ny teknik förbättrar byggmaterial som vi har använt i århundraden. De blir starkare, säkrare att använda och mer hållbara. Och de är i full fart till privata hem, byggnader och broar nära dig.

#4. Kolfiber

Detta superfasta material är fem gånger starkare än stål och dubbelt så styvt. Ändå väger det bara en tredjedel. Den är gjord av koltrådar som är tunnare än människohår, och de kan flätas ihop till vilken form som helst.

#5. Självverkande betong

Betong som klarar av att reparera sig själv, det är varje byggnadsarbetares dröm. Föreställ dig vilka möjligheter som ligger i autonom infrastruktur – broar, vägar och byggnader som reparerar sig själva utan hjälp av människor.

Det finns många typer av självläkande betong som testas just nu, till exempel en som använder elektricitet för att aktivera polymerer som minns sin tidigare form (så kallade origamipolymerer). Och en annan som innehåller kapslar fyllda med epoxiharts att laga sprickor med.

#6. Bioplast

Man kanske inte tror att bioplaster faktiskt är biokompatibla och biologiskt nedbrytbara. Men det är de. Plus att det är billigt. Bioplast kan tillverkas av råvaror som räkskal och är starkt som aluminium men väger bara hälften.

#7. Pappersisolering

Pappersisolering, tillverkad av återvunnet tidningspapper av cellulosafiber, är ett billigt och hållbart alternativ till GLAVA och polyuretan sprayskumisolering. Det är också insektssäkert och brandskyddande.

#8. Flytande granit

Tänk dig betong utan cement! En dag kan flytande granit bli ett hållbart substitut för cement. Den väger lite, har samma bärförmåga, är brandsäker och tillverkad av återvinningsbart material.

#9. 3D-modellering / BIM

Nej, byggnadsinformationsmodellering (BIM) är ingen ny teknik – den är faktiskt redan väletablerad inom byggandet. Men 3D-modellering har revolutionerat hur privata hem och byggnader designas, så vi tyckte att det förtjänade att nämnas här.

Arkitektoniska ritningar har varit standarden ända sedan egyptierna byggde pyramiderna för nästan 4 500 år sedan. Men nu ser vi äntligen ett paradigmskifte. Ritningar och skisser ersätts av datorgenererade 3D-modeller som visar hur det som byggs kommer att se ut från olika vinklar. Detta gör det lättare att säkerställa att rörliga delar inte kolliderar.

#10. Smarta byggnader

Nu när effektiv och miljövänlig energianvändning står på agendan hos myndigheter, leverantörer, konsulter och byggherrar är fastighetsautomation mer aktuellt än någonsin.

Smarta byggnader är halvautonoma och ansvarar för mycket av den dagliga driften på egen hand, såsom belysning, ventilation och säkerhet. Smarta byggnader samlar in data hela tiden, så att de hela tiden förbättras.

Dessutom kan du kommunicera med hemmet på distans. Du kan tända belysningen, ändra effektinställningarna och sätta på spisen – allt från din smartphone eller surfplatta. Vem skulle inte vilja ha ett hem med högt IQ?

Vi hoppas att du är lika exalterad över framtidens byggteknik som vi är. Om du vill veta mer om hur Next Fields molnbaserade fältverktyg kan ta just ditt nästa projekt till nya höjder är det bara kontakta oss. Boka gärna en demo här.

Skräddarsydd för byggbranschen

Upptäck hur Next revolutionerar din projektledning – läs våra referenser och ta del av fördelarna med Next.

Mycket av informationen var i huvudet – Så fick JKN ordning på alla papper!

Torpheimer group

Claes Tonström, Senior consultant for the Torpheimer group

Next Field hjälper JM Norge att snabbare hantera avvikelser

Hur FK Group sparar tid och ändå skapar den bästa kvalitetsdokumentationen

Next Project överst på listan när Stockholm Luftkompetens valde projektverktyg

Så fick Sandbäckens mer tid och mindre administration

Struktur och ordning för Lindstams Bygg med nytt projektverktyg anpassat för bygg

Vårt team finns här för att hjälpa dig

Boka en demo med en av våra experter och låt oss visa dig hur dig Next kan hjälpa ditt företag